Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, 4 Οκτωβρίου

Ο Heinrich Zimmermann, Γερμανός συγγραφέας και εκδότης, οργάνωσε την πρώτη Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Βερολίνο, και έκτοτε εργάστηκε ακούραστα για την προώθησή της σε όλο τον κόσμο. Το 1929, μετέφερε την ημερομηνία στις 4 Οκτωβρίου, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ο οποίος θεωρείται ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Οι προσπάθειές του καρποφόρησαν τον Μάιο του 1931 σε ένα συνέδριο στη Φλωρεντία, όπου η πρότασή του να γίνει η 4η Οκτωβρίου «Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων» έγινε ομόφωνα δεκτή.

Καθώς λοιπόν η 4η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι και αυτά έχουν δικαιώματα. Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978 και μεταξύ άλλων, αναφέρει:

  • Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
  • Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
  • Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
  • Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 

Στην ιστοσελίδα http://www.naturagraeca.com/ws/ μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων και έναν πολύ χρήσιμο οδηγό με πρώτες βοήθειες για άγρια ζώα που τραυματίζονται από διάφορες αιτίες, (πληκτρολογήστε στο πεδίο εύρεσης πάνω αριστερά «δικαιώματα ζώων» «και «πρώτες βοήθειες»).

Εκτός από το να θυμηθούμε ότι και τα ζώα έχουν δικαιώματα, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να γιορτάσει κάποιος τη μέρα αυτή, όπως η υιοθεσία  ζώου, η διάθεση τροφής σε αδέσποτα, η εθελοντική εργασία σε κάποια φιλοζωική οργάνωση, η διάδοση μηνυμάτων για την προστασία τους, κ.α. Ειδικότερα οι μαθητές των σχολείων θα μπορούσαν να διαλέξουν από ένα ζώο να του δώσουν ανθρώπινη φωνή και τη δυνατότητα να μεταφέρει στην κοινωνία των ανθρώπων ένα μήνυμα. Πόσο συναρπαστικό θα ήταν άλλωστε να μπορούσαμε να καταλάβουμε τη γλώσσα τους και τι σημαίνει π.χ. το κάθε γαύγισμα, τιτίβισμα, ή νιαούρισμα!

Αν λοιπόν νοιάζεστε για τα ζώα, μη χάσετε τη σημαντική αυτή ευκαιρία να εμπλακείτε σε κάποια δράση που θα κάνει τον κόσμο στον οποίο ζουν, καλύτερο, ασφαλέστερο και δικαιότερο!

Πηγές

https://www.worldanimalday.org.uk/

http://www.naturagraeca.com

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: