Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου – «Υγρότοποι και Κλιματική Αλλαγή»

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας για την αξία των υγροτόπων και τη συμβολή τους στη διατήρηση της ζωής. Η συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί την ημερομηνία υιοθέτησης της Σύμβασης Ραμσάρ στην ομώνυμη πόλη του Ιράν στις ακτές της Κασπίας θάλασσας, το 1971. Είναι η πρώτη Σύμβαση μεταξύ των εθνών για την προστασία των φυσικών πόρων και μέσω αυτής τα 170 συμβαλλόμενα κράτη εκφράζουν την αφοσίωσή τους στην προστασία των υγροτόπων.

Το φετινό θέμα εορτασμού, αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή, είναι «Υγρότοποι και κλιματική αλλαγή» και θέλει να φέρει στο προσκήνιο το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υγρότοποι στην αντιμετώπισή της.

Το κλίμα της Γης δυστυχώς αλλάζει, οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι ωκεανοί θερμαίνονται, οι πάγοι λιώνουν και τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας ανεβαίνουν ταχύτερα από ό,τι καταγράφηκε σε κάθε προηγούμενο αιώνα. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παράλληλα, η συχνότητα των καταστροφών παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε σε μόλις 35 χρόνια, ενώ ακόμα πιο ακραίες καιρικές συνθήκες προβλέπονται στο μέλλον. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 90% αυτών των καταστροφών σχετίζονται με το νερό.

Οι υγρότοποι κατέχουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς:

  • Οι παράκτιοι υγρότοποι, όπως τα αλμυρά έλη, τα μαγκρόβια και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, προστατεύουν το  60% της ανθρωπότητας που ζει και εργάζεται κατά μήκος των ακτών από πλημμύρες, υλικές ζημιές ακόμα και απώλεια ζωής, μειώνοντας την ένταση των κυμάτων, τις καταιγίδες και τα τσουνάμι.
  • Οι υγρότοποι της ενδοχώρας, λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφώντας και αποθηκεύοντας νερό που προέρχεται από υπερβολικές βροχοπτώσεις μειώνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών. Κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων, το αποθηκευμένο νερό απελευθερώνεται, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση ξηρασίας.
  • Θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικοί «απορροφητές» άνθρακα, αφού έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν και να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες. Οι τυρφώνες (βαλτώδεις εκτάσεις από όπου παίρνουμε την τύρφη), καλύπτουν περίπου το 3% της στεριάς και αποθηκεύουν περίπου το 30% του συνόλου του άνθρακα που μπορεί να αποθηκευτεί στην ξηρά – το διπλάσιο από το σύνολο των δασών παγκοσμίως.

Όταν οι υγρότοποι αποστραγγίζονται ή καίγονται για γεωργικούς σκοπούς, οι περιοχές μετατρέπονται αυτόματα από «απορροφητές» σε πηγές άνθρακα, τον οποίο απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα. Οι εκπομπές CO2 από τους αποστραγγισμένους και καμένους τυρφώνες ισοδυναμούν με το 10% όλων των ετήσιων εκπομπών των ορυκτών καυσίμων.

Η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να περιλαμβάνει τη σωστή διαχείριση των υγροτόπων, αυτών των καταπληκτικών οικοσυστημάτων, των οποίων το 35% έχει χαθεί ήδη από το 1970. Πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες για την προστασία τους τόσο σε επίπεδο ατόμων όσο και σε επίπεδο κοινοτήτων και κυβερνήσεων.

Το Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με τίτλο «Βουτιά στον ωκεανό», στον Οδηγό για τους εκπαιδευτικούς, και πιο συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος» – υποενότητα «Θεσμικό πλαίσιο» αναφέρει τη Συνθήκη Ραμσάρ και προτείνει στα μέλη των Ομάδων να τη μελετήσουν και να παρουσιάσουν τα στοιχεία της στους συμμαθητές τους. Επίσης, θα μπορούσατε να επισκεφτείτε με τις Ομάδες σας ή να μελετήσετε τα «παρεξηγημένα» αυτά οικοσυστήματα, να καταγράψετε τους οργανισμούς που ζουν εκεί και να φτιάξετε ένα κολάζ με πληροφορίες (δραστηριότητες 1 & 2).

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: