Παγκόσμια Ημέρα Τόνου 2019

Σας αρέσει ο τόνος, αυτό το τόσο δημοφιλές ψάρι που απολαμβάνουμε να βάζουμε στη σαλάτα και στις μακαρονάδες μας; Αν ναι, η 2 Μαΐου αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να γιορτάσουμε αυτή τη νόστιμη πηγή τροφής!

Ωστόσο, η Παγκόσμια Ημέρα Τόνου είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι μια παγκόσμια έκκληση να διατηρηθεί η αλιεία του τόνου σε βιώσιμα επίπεδα. Η 2η Μαΐου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τόνου από τα Ηνωμένα Έθνη τον Δεκέμβριο του 2016 με στόχο να τονιστεί η σημασία των αλιευτικών αποθεμάτων του τόνου και η διαχείρισή τους με βιώσιμο τρόπο στο πλαίσιο και της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.

Πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους τόνου για την διατροφική ασφάλεια και επάρκεια, την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα. Περισσότερα από 80 κράτη έχουν αλιεία τόνου, χιλιάδες αλιευτικά σκάφη τόνου δραστηριοποιούνται σε όλους τους ωκεανούς, κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό.

Λίγα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον τόνο

  • Υπάρχουν περίπου 40 είδη τόνου.
  • Τους βρίσκουμε στον Ατλαντικό, στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο Θάλασσα.
  • Ταξιδεύουν πολλά μαζί σε τεράστια κοπάδια ψαριών.
  • Είναι θερμόαιμα, δηλαδή, είναι σε θέση να αυξήσουν και να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους λίγους βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος νερού.
  • Μπορεί να κολυμπούν είτε κοντά στην επιφάνεια ή να βουτούν σε βάθος μέχρι 1.000 μέτρα για αναζήτηση τροφής.
  • Ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορούν να διασχίσουν ολόκληρο τον Ατλαντικό σε 30 ημέρες ταξιδεύοντας με ταχύτητα 25 χλμ / ώρα.
  • Κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας, ο θηλυκός τόνος μπορεί να απελευθερώσει 30 εκατομμύρια αυγά, από τα οποία υπολογίζεται πως μόνο τα 2 θα φτάσουν μέχρι την ενηλικίωση, καθώς τα υπόλοιπα αυγά θα φαγωθούν από άλλα θαλάσσια ζώα.
  • Ο τόνος είναι μία από τα πιο υγιεινές τροφές. Είναι μια πολύ καλή πηγή σεληνίου, βιταμίνης Β3, Β6, Β12, D, πρωτεϊνών και φωσφόρου.

Ο τόνος μπορεί να ζήσει από τα παγωμένα νερά του Ατλαντικού στον ανατολικό Καναδά, μέχρι και τα τροπικά ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού και της Μεσογείου Θάλασσας, όπου επιστρέφει για να αναπαραχθεί!

Λόγω της μεγάλης ζήτησης και της αξίας του τόνου, υπάρχει κίνδυνος υπεραλίευσης και εξάντλησης των αποθεμάτων του. Τα δύο κύρια προϊόντα που ζητούνται από την εκμετάλλευση του τόνου είναι ο κονσερβοποιημένος τόνος και το σασίμι (sashimi), δηλαδή το κρέας τόνου που περιέχεται στο σούσι, παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο. Τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά στα είδη του τόνου που χρησιμοποιούνται, τις απαιτήσεις ποιότητας και τα συστήματα παραγωγής. Στην αγορά της κονσερβοποιίας, κυριαρχούν τα ελαφρά είδη τόνου, δηλαδή το skipjack και yellowfin, ενώ στην αγορά σασίμι και σούσι προτιμάται το λιπαρό κρέας των ειδών του ερυθρού τόνου.

Στην Έκθεση του 2016 για την κατάσταση της παγκόσμιας αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (The State of World Fisheries and Aquaculture), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization – FAO) επεσήμανε την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης για να αποκατασταθούν τα αποθέματα ψαριών που υπεραλιεύθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του τόνου. Ο FAO κατέγραψε αλιεύματα που αποτελούν ρεκόρ για τον τόνο, με τα συνολικά αλιεύματα τόνου να φτάνουν τους 7,7 εκατομμύρια τόνους, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του συνόλου των παγκοσμίως εμπορεύσιμων θαλασσινών! Αντιμετωπίζοντας τη μείωση των αποθεμάτων τόνου λόγω υπεραλίευσης στους ωκεανούς του πλανήτη, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής του διεθνούς νομικού πλαισίου, όπως περιγράφεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, γνωστή ως UNCLOS.

Στη Μεσόγειο, από τα πιο κοινά είδη τόνου είναι ο μακρυπτέρυγος τόνος και ο ερυθρός ή γαλαζόπτερος τόνος του Ατλαντικού. Ο μακρύπτερος τόνος δεν ανήκει στα απειλούμενα είδη, σε αντίθεση με τον ερυθρό τόνο, ο οποίος απειλείται με εμπορική και βιολογική εξαφάνιση από τα νερά της Μεσογείου, και η σωτηρία του απαιτεί δραστικά μέτρα. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 80% των πληθυσμών του ερυθρού τόνου παγκοσμίως έχουν ήδη αλιευθεί και το είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση αν δεν τερματιστούν άμεσα οι αλιευτικές δραστηριότητες. Μεγάλες ποσότητες των αλιευμένων ερυθρών τόνων οδηγούνται σε εκτροφεία με σκοπό την πάχυνση πριν πουληθούν στην προσοδοφόρα αγορά της Ιαπωνίας. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά, τη διατροφή και την αναπαραγωγή του ερυθρού τόνου http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/images/0/09/Thunnus_thynnus.pdf

Τέλος, στον παρακάτω οδηγό, μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συµβουλές και προτάσεις του WWF Ελλάς προς τους καταναλωτές σχετικά µε τα ελληνικά αλιεύματα, ώστε να συμβάλουμε κι εμείς οι ίδιοι με τον τρόπο μας στην προστασία των αποθεμάτων ψαριών! http://www.wwf.gr/images/pdfs/FishTips.pdf

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: