Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, 22 Μαΐου 2019

Βιοποικιλότητα, είναι η ίδια η ζωή, που την πληθώρα και την πολυμορφία της όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των οργανισμών στον πλανήτη, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να προστατεύσουμε την ίδια τη ζωή.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας που παρατηρείται σήμερα στον πλανήτη, οφείλεται κυρίως στον εντατικό ρυθμό εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο. Αναλυτικότερα οι βασικές αιτίες που την απειλούν είναι:

 • Η καταστροφή και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων (δάση, υγρότοποι, θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα).
 • Η ρύπανση του περιβάλλοντος (του αέρα, του νερού, του εδάφους, αλλά και των οργανισμών από φυτοφάρμακα, χημικά και ζιζανιοκτόνα).
 • Η ερημοποίηση των εδαφών.
 • Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων (εντατική γεωργική παραγωγή, ανεξέλεγκτη δόμηση, παράνομες εξορύξεις, λαθροθηρία κ.α.).
 • Η εξάπλωση ξενικών ειδών.
 • Η συντελούμενη κλιματική αλλαγή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου και καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση από το κοινό στα θέματα διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Ο πλούτος των ειδών χλωρίδας και πανίδας και η ποικιλία των τύπων οικοτόπων που υπάρχουν στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της γεωμορφολογίας, των διάφορων κλιματικών τύπων και της συνεύρεσης ειδών από τρεις διαφορετικές ηπείρους, την κατατάσσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη βιοποικιλότητα, αλλά και με μεγάλες ευθύνες για τη διαφύλαξή της.

Ενδεικτικά, στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 6.000 είδη και υποείδη φυτών, περισσότερα από 400 είδη πουλιών, πάνω από 100 θηλαστικά, μεταξύ των οποίων είδη που έχουν εξαφανιστεί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η καφέ αρκούδα και το αγριόγιδο, πάνω από 60 είδη ερπετών και 27.000 ασπόνδυλα, από τα οποία 4.000 ενδημικά, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 15.000 ασπόνδυλα, που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί.

Στην Ελλάδα συναντάμε:

 • Το 17,8% των ειδών ζώων που απαντώνται στην Ευρώπη.
 • Το 40% του συνόλου των φυτικών ειδών που απαντώνται στην Ευρώπη.
 • 476 είδη ψαριών της θάλασσας, από τα περίπου 600 που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο.
 • Με 154 είδη, η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά στα ψάρια του γλυκού νερού.
 • 115 θηλαστικά, λίγο λιγότερα από τα μισά είδη που απαντώνται στην Ευρώπη, ζουν ή επισκέπτονται τη χώρα και τις θάλασσες μας.

Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι επιτακτική ανάγκη καθώς η πραγματική της αξία είναι ανυπολόγιστη, παρέχει τη δυνατότητα σε μας και σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς να επιβιώνουμε και να προσαρμοζόμαστε σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αποτελεί το θεμέλιο των αγαθών και υπηρεσιών που παρέχουν τα οικοσυστήματα και συμβάλλει καθοριστικά στην ευημερία μας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: