Παγκόσμια Ημέρα Πολικής Αρκούδας, 27 Φεβρουαρίου

Με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πολικής Αρκούδας θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας 10 πληροφορίες γι’ αυτά τα αξιόλογα ζώα που έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε ένα τόσο αφιλόξενο μέρος όπως η Αρκτική. Για να τραβήξετε την προσοχή των μαθητών σας, ρωτήστε τους αν οι πολικές αρκούδες τρώνε πιγκουίνους. Η απάντηση είναι φυσικά όχι, καθώς οι πιγκουίνοι ζουν στο νότιο ημισφαίριο, ενώ οι πολικές αρκούδες στο βόρειο.

  1. Το σπίτι τους είναι στον πάγο.

Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται άμεσα από τον πάγο της Αρκτικής για την επιβίωσή τους, καθώς τον χρησιμοποιούν σαν πλατφόρμα για να κυνηγήσουν φώκιες, να αναπαραχθούν, να περιπλανηθούν και να φτιάξουν το καταφύγιό τους. Βρίσκονται σε ολόκληρη την περιοχή της Αρκτικής, στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Αλάσκα), τη Ρωσία, τη Νορβηγία (Σβάλμπαρντ) και τη Δανία (Γροιλανδία), με τις περισσότερες, περίπου τα 2/3 του πληθυσμού να ζουν στον Καναδά.

  1. Είναι ΜΕΓΑΛΕΣ. Στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο τετράποδο αρπακτικό ζώο.

Τα ενήλικα αρσενικά ζυγίζουν από 350 έως και πάνω από 600 κιλά, ενώ τα ενήλικα θηλυκά είναι μικρότερα, και το βάρος τους συνήθως κυμαίνεται από 150 έως 290 κιλά. Έχοντας και τα 4 πόδια τους στο έδαφος το ύψος τους φτάνει το 1-1,5 μέτρο, ενώ όταν σηκωθούν στα πίσω πόδια τους μια ενήλικη αρσενική πολική αρκούδα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 μέτρα!

  1. Είναι πρωταθλητές ταξιδιώτες.

Η πολική αρκούδα είναι ένα από τα τετράποδα ζώα που κινούνται πιο πολύ, αν όχι το περισσότερο, καθώς μπορεί να ταξιδέψει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα το μήνα! Στο χάρτη Bear Tracker μπορείτε να παρακολουθήσετε τις κινήσεις 11 διαφορετικών πολικών αρκούδων και τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει από την πρώτη ημέρα παρακολούθησής τους.

  1. Τα πολικά αρκουδάκια γεννιούνται σε καταφύγια κάτω από το χιόνι.

Αφού έχει σιτιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης μια θηλυκή πολική αρκούδα σκάβει το φθινόπωρο ένα καταφύγιο για να γεννήσει τα αρκουδάκια της. Αφού σκάψει το καταφύγιο περιμένει το χιόνι να καλύψει την είσοδό του, εξαφανίζοντάς το ουσιαστικά από την κοινή θέα. Η μητέρα αρκούδα θα βγει από την κρυψώνα της την Άνοιξη, μαζί με τα αρκουδάκια της, για να κυνηγήσει φώκιες, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει μείνει χωρίς φαγητό μέχρι και οκτώ μήνες, ένα καταπληκτικό κατόρθωμα!

  1. Ζυγίζουν 450-680 γραμμάρια όταν γεννιούνται αλλά αυξάνουν περισσότερο από 20 φορές το βάρος τους μέσα σε λίγους μήνες.

Τα αρκουδάκια σε μόλις δύο ή τρεις μήνες μπορεί να έχουν φτάσει ήδη τα 7-13 κιλά! Το γάλα της μητέρας τους είναι πολύ λιπαρό με περίπου 31 τοις εκατό λίπος και αυτό τους παρέχει αρκετές θερμίδες για να μεγαλώσουν γρήγορα.

  1. Έχουν πέλματα που δε γλιστράνε.

Οι πολικές αρκούδες είναι γεννημένες για περιπλάνηση στην Αρκτική. Τα πέλματά τους  είναι τεράστια, μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου. Φούντες γούνας ανάμεσα στα δάχτυλα κρατούν τα πόδια τους ζεστά. Οι μαύρες τους πατούσες καλύπτονται από μικρά, μαλακά εξογκώματα, σαν θηλές, γνωστά ως  papillae που βοηθούν την αρκούδα να μη γλιστράει. Τα μεγάλα τους πέλματα βοηθούν και στο κολύμπι, καθώς τα μπροστινά λειτουργούν σαν κουπιά και τα πίσω σαν πηδάλια.

  1. Μερικές φορές κρύβουν φαγητό.

Να κρύψει μια πολική αρκούδα φαγητό στο χιόνι είναι σπάνια συμπεριφορά σε αντίθεση με τις καφέ αρκούδες grizzlies, οι οποίες το κάνουν αρκετά συχνά. Η συμπεριφορά αυτή εμφανίστηκε σύμφωνα με έρευνα σε μόλις 19 πολικές αρκούδες από τις χιλιάδες που παρατηρήθηκαν σε μια περίοδο 45 ετών. Μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν την πολική αρκούδα να κρύψει φαγητό είναι το μέγεθος του θηράματος, πόσο περίσσεψε από τη στιγμή που χόρτασε και πόσο διαθέσιμο χιόνι υπήρχε για να το κρύψει.

  1. Μπορούν να φάνε πάνω από 45 κιλά λίπους προερχόμενο από θαλάσσιους οργανισμούς σε ένα γεύμα!

Η πολική είναι το πιο σαρκοφάγο από όλες τις αρκούδες. Η κύρια πηγή θερμίδων που λαμβάνουν προέρχεται από το λίπος θαλάσσιων οργανισμών, όπως οι φώκιες το οποίο τις κρατά για μεγάλο διάστημα ζωντανές ακόμα και σε περιόδους εκτεταμένης νηστείας. Οι πολικές αρκούδες αφομοιώνουν το περισσότερο λίπος που τρώνε απευθείας στο δικό τους σωματικό λίπος και δεν χωνεύουν τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, όπως οι καφέ αρκούδες.

  1. Βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας της Αρκτικής.

Το 86% του άνθρακα που αποτελεί το σώμα της πολικής αρκούδας προέρχεται από τα θαλάσσια φύκια που αναπτύσσονται μέσα στους θαλάσσιους πάγους και αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας. Οργανισμοί όπως οι κοπέποδες (μικροσκοπικό ζωοπλαγκτόν) τρώνε αυτά τα φύκια, τα ψάρια τρώνε τους κοπέποδες, οι φώκιες τρώνε με τη σειρά τους τα ψάρια και οι πολικές αρκούδες τρώνε τις φώκιες.

  1. Η κατάσταση είναι επείγουσα για τις πολικές αρκούδες και πρέπει να δράσουμε σύντομα.

Όλο και πιο συχνά ακούμε τα τελευταία χρόνια τα άσχημα νέα για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στα μεγαλοπρεπή αυτά θηλαστικά που μπορεί να οδηγηθούν στην εξαφάνιση. Ακόμα και τώρα όμως δεν είναι αργά και μπορούμε να σώσουμε τις πολικές αρκούδες. Αρκεί να αναλάβουμε δράση και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό θα ωφελούσε όλη τη ζωή πάνω στη Γη, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Η τελευταία δραστηριότητα (32) που προτείνει το φετινό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» σας προτρέπει να γιορτάσετε μία Παγκόσμια Ημέρα σχετική με την προστασία του θαλάσσιου κόσμου με ένα μήνυμα σας (π.χ. ποίημα, τραγούδι ή ζωγραφιά με σχετικό σύνθημα) και η δραστηριότητα (4) να γίνετε για λίγο δημοσιογράφοι και να πάρετε μία συνέντευξη από ένα θαλάσσιο οργανισμό. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Πολικής Αρκούδας, δώστε φωνή σε αυτά τα επιβλητικά πλάσματα, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους για τα προβλήματα που βιώνουν.

 

Πηγή:

https://polarbearsinternational.org/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: