Παγκόσμια Εβδομάδα Κλιματικής Αλλαγής

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει εκπαιδευτικούς, μαθητές και σπουδαστές να συνεργαστούν μεταξύ τους αλλά και με την ευρύτερη κοινωνία, ώστε να προκύψουν λύσεις για την κλιματική αλλαγή και να αυξήσει την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πριν τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιείται Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Φέτος, ορίστηκε μεταξύ 19-25 Οκτωβρίου ενώ η διάσκεψη του ΟΗΕ που είχε προγραμματιστεί για το Νοέμβριο στη Γλασκώβη, αναβλήθηκε λόγω του COVID-19 για το 2021. 

Τον τελευταίο αιώνα, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, αύξησε τη συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (CO2), με αποτέλεσμα να ενταθεί το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου», η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία η ατμόσφαιρα της Γης συγκρατεί θερμότητα στην επιφάνειά της, αυξάνοντας τη θερμοκρασία της.  Άλλοι παράγοντες που εντείνουν το φαινόμενο και οδηγούν στην κλιματική αλλαγή σε μικρότερο όμως βαθμό, είναι η αποψίλωση των δασών και η κτηνοτροφία. 

Το θαλάσσιο περιβάλλον δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αντιθέτως γίνεται όλο και πιο θερμό, όξινο και αφιλόξενο. Οι πολικοί πάγοι και οι παγετώνες λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και απειλούνται νησιά και παράκτιες περιοχές που έχουν χαμηλό υψόμετρο. Θαλάσσιοι οργανισμοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ή ακόμα χειρότερα οδηγούνται σε εξαφάνιση αν δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Το πλαγκτόν, η βάση της τροφικής αλυσίδας επηρεάζεται σημαντικά, όπως και τα θαλάσσια ρεύματα που είναι πολύ ευαίσθητα σε αλλαγές θερμοκρασίας και αλατότητας. Οι ωκεανοί γίνονται πιο όξινοι καθώς απορροφούν CO2 με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η αλιεία.

Η ενότητα «Θάλασσες και Ωκεανοί κινδυνεύουν – Κλιματική αλλαγή» του προγράμματος «Παιδική HELMEPA» στοχεύει να ενημερώσει τα παιδιά-μέλη του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή, για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που την προκαλούν αλλά και για τις επιπτώσεις της στο θαλάσσιο κόσμο. Επίσης μέσω ενός διασκεδαστικού παιχνιδιού τα προσκαλεί να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου».

Πηγές 

– http://globalclimatechangeweek.com/

– https://climate.nasa.gov/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: