ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Προκήρυξη

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τις Ομάδες του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» της σχολικής χρονιάς 2022-2023, με τίτλο «Κλιματική αλλαγή: Υπάρχουν λύσεις!». Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες μαθητών/-τριών:

1η κατηγορία: Νηπιαγωγεία & Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής

2η κατηγορία: Α’, Β’, Γ’ Τάξεις

3η κατηγορία: Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξεις

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA, Δημήτρη Καζά, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

HELMEPA

Περγάμου 5, 17121 Νέα Σμύρνη – Αθήνα

Τηλ: 210 9343088, 210 9341233, Φαξ: 210 9353847

Ε: helmepajunior@helmepajunior.gr, W: http://www.helmepajunior.gr

Η Επιτροπή Διοργάνωσης του Διαγωνισμού αποτελείται από τρία διοικητικά στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA:

 1. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ, Γενική Διευθύντρια
 2. ΚΑΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Νεάς Γενιάς
 3. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Επικεφαλής Στρατηγικής & Ανάπτυξης

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των έργων αποτελείται από διακεκριμένες και καταξιωμένες προσωπικότητες στο χώρο της τέχνης και συνεργάτες της HELMEPA.

Παρατίθενται με ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

 1. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Σκιτσογράφος, Δημιουργός του Γλάρου της HELMEPA
 2. ΔΡΟΥΓΚΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, Ζωγράφος
 3. ΛΙΤΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Γλύπτρια & Καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
 4. ΜΑΚΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Ζωγράφος
 5. ΔΡ. ΣΚΟΥΛΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας, ΕΚΠΑ
 6. ΣΟΡΟΓΚΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, Ζωγράφος
 7. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ, Γενική Διευθύντρια HELMEPA
 8. ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΖΑ, Γκαλερίστρια
 9. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Ζωγράφος

Διάρκεια

Ο Διαγωνισμός θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 17 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν φωτογραφία (υψηλής ανάλυσης) του έργου τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Παιδικής HELMEPA (helmepajunior@helmepajunior.gr).

Βραβεύσεις

Τα έργα θα σταλούν στα Μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης μετά τη λήξη του Διαγωνισμού για να επιλέξουν τα 3 που θα βραβευθούνσε κάθε κατηγορία, με βάση τη δημιουργικότητα, την παιδική αυθεντικότητα, τη συνάφεια με το θέμα του Διαγωνισμού, την πρωτοτυπία και το αισθητικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση διάκρισης, θα ζητηθεί το πρωτότυπο έργο, ή φωτογραφία του σε υψηλή ανάλυση, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Συνολικά θα δοθούν εννέα βραβεία, τρία σε κάθε κατηγορία. Στο καλύτερο έργο κάθε κατηγορίας απονέμεται το Α’ Βραβείο που είναι η εκτύπωσή του σε Αφίσα, στην οποία θα αναφέρεται το Σχολείο, η Τάξη, ο κωδικός της Ομάδας, το ονοματεπώνυμο του/της Εκπαιδευτικού και των παιδιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εφόσον υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/ κηδεμόνων τους. Το Β’ και Γ’ Βραβείο είναι Έπαινος συμμετοχής προς τους Εκπαιδευτικούς και τα παιδιά των Ομάδων. Όλοι οι συμμετέχοντες (Εκπαιδευτικοί και παιδιά) θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα.

Προϋποθέσεις

Τα ζωγραφικά έργα θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτά:

 • Να προέρχονται από Ομάδες του Προγράμματος του τρέχοντος σχολικού έτους (2022-2023) –  Εγγραφή (τα ήδη μέλη του προγράμματος δεν χρειάζεται να επανεγγραφούν)
 • Να είναι ομαδικά και με έντονα χρώματα, ζωγραφισμένα σε χαρτί/χαρτόνι ελάχιστης διάστασης Α4 (21 x 29,7 εκ) – κατά προτίμηση χαρτόνι 50 x 70 εκ
 • Να συνοδεύονται από τα στοιχεία: Σχολείο, Τάξη, αριθμός Ομάδας και όνομα Εθελοντή Εκπαιδευτικού

Επιπλέον πληροφορίες

Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό δεν έχει οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο, είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/-τριών. Η HELMEPA αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του Διαγωνισμού και διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η διεξαγωγή του Διαγωνισμού πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενασχόλησης εκπαιδευτικών και μαθητών με το πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA». Προτείνεται να πραγματοποιηθεί εντός του ωρολογίου προγράμματος, κατά τη διάρκεια της ευέλικτης ζώνης ή του μαθήματος των εικαστικών, χωρίς όμως να επιβαρύνεται η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, αλλά αντίθετα, να εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα πάντα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/ήτριες που θα συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό, θα έχουν την ευκαιρία να τον αξιολογήσουν: «Αξιολόγηση Διαγωνισμού Ζωγραφικής».

Θα δημοσιευτούν τα 9 διακριθέντα έργα. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να δημοσιοποιηθεί το έργο των Ομάδων τους σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανεξαρτήτως αν διακριθούν ή όχι, θα πρέπει να μας στείλουν μαζί με το έργο Υπευθυνες Δηλώσεις, από τους ασκούντες την επιμέλεια των μαθητών και των μαθητριών που το δημιουργησαν, ότι δέχονται να δημοσιοποιηθεί. 

Ο Διαγωνισμός δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων, καθώς και με τη διάθεση, δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεως υλικού (έντυπου και μη), που κρίνεται ως διαφημιστικό, προσηλυτιστικό, προπαγανδιστικό ή στρεφόμενο κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

Τέλος, τονίζεται ότι δεν θα προκύψουν έσοδα για τη HELMEPA ή για άλλον φορέα, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ) και ότι η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σημείωση: 

Όσοι συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής, δεν είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιήσουν και επιπλέον δράσεις από το πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA «Η θάλασσα είναι ζωή». Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και δεν υπάρχει κάποια δέσμευση. 

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: