ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Προκήρυξη

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA προκηρύσσει κάθε σχολική χρονιά Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τις Ομάδες του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA». Το θέμα της σχολικής χρονιάς 2019-2020 είναι: «Αγαπάμε τον πλανήτη, το γαλάζιο μας το σπίτι!». Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε δύο κατηγορίες μαθητών/-τριών:

1η κατηγορία: 5-7 ετών (Νηπιαγωγείο, Α’ & Β’ Τάξη) και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής
2η κατηγορία: 8-12 ετών (Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξη)

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA, Δημήτρη Καζά, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

HELMEPA
Περγάμου 5, 17121 Νέα Σμύρνη – Αθήνα
Τηλ: 210 9343088, 210 9341233
Φαξ: 210 9353847
Εmail: helmepajunior@helmepajunior.gr
Web: http://www.helmepajunior.gr

Την Επιτροπή Διοργάνωσης Διαγωνισμού αποτελούν οι:

 • Δημήτρης Κ. Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής HELMEPA
 • Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια HELMEPA
 • Δημήτρης Καζάς, στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης HELMEPA

Την Επιτροπή αξιολόγησης των έργων συνθέτουν οι:

 • Μαρία Λαμπρίδου, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 • Δρ. Μιχάλης Σκούλλος, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοικητικού Συμβουλίου HELMEPA, Συντονιστής MEdIES (Mediterranean Education Initiative for Environment & Sustainability)
 • Σταύρος Γεωργιάδης, σκιτσογράφος/δημιουργός του Γλάρου της HELMEPA,
 • Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια HELMEPA
 • Ευδοκία Γερασίμου, Στέλεχος επικοινωνίας HELMEPA

Ο Διαγωνισμός θα έχει διάρκεια από 10 Ιανουαρίου έως 29 Φεβρουαρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα έργα τους μέσω ταχυδρομείου στα γραφεία της HELMEPA, στη διεύθυνση που αναφέρεται παραπάνω, μέχρι 28 Φεβρουαρίου (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Τα Μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης θα συναντηθούν στα γραφεία της HELMEPA μία εβδομάδα μετά τη λήξη του Διαγωνισμού (για να έχουν φτάσει όλα τα έργα στα γραφεία μας) και θα επιλέξουν τα 3 καλύτερα έργα σε κάθε κατηγορία που θα βραβευθούν, με βάση τη συνάφεια με το θέμα του Διαγωνισμού και την πρωτοτυπία.

Συνολικά θα δοθούν έξι βραβεία, τρία σε κάθε κατηγορία. Στο καλύτερο έργο κάθε κατηγορίας απονέμεται το Α’ Βραβείο που είναι η εκτύπωσή του σε Αφίσα, στην οποία θα αναφέρεται, το Σχολείο, η Τάξη, ο κωδικός της Ομάδας, το ονοματεπώνυμο του/της Εκπαιδευτικού και των παιδιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εφόσον υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/ κηδεμόνων τους. Το Β’ και Γ’ Βραβείο, είναι Έπαινος προς τους Εκπαιδευτικούς και τα παιδιά των Ομάδων. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα.

Τα ζωγραφικά έργα θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτά:

 • Να προέρχονται από Ομάδες του Προγράμματος του τρέχοντος σχολικού έτους
 • Να είναι ομαδικά, ζωγραφισμένα σε χαρτόνι διαστάσεων 50x70 εκ., σε οριζόντια μορφή και με έντονα χρώματα
 • Να αναγράφονται στο πίσω μέρος το Σχολείο, η Τάξη, ο αριθμός της Ομάδας και το όνομα του Εθελοντή Εκπαιδευτικού
 • Να είναι ζωγραφιές και όχι με τη μέθοδο κολάζ.

Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό δεν έχει οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο, είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/-τριών. Η HELMEPA αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του Διαγωνισμού και διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Η διεξαγωγή του Διαγωνισμού πραγματοποιείται εντός του ωρολογίου προγράμματος, με χρονική διάρκεια από 2 ως 4 διδακτικές ώρες, χωρίς να διαταχθεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και να επιβαρύνεται η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, αλλά αντίθετα να εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα πάντα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν με την Ομάδα/τις Ομάδες τους στο Διαγωνισμό, θα έχουν την ευκαιρία να τον αξιολογήσουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ο Διαγωνισμός δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων, καθώς και με τη διάθεση, δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεως υλικού (έντυπου και μη), που κρίνεται ως διαφημιστικό, προσηλυτιστικό, προπαγανδιστικό ή στρεφόμενο κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

Τα 3 διακριθέντα έργα κάθε κατηγορίας θα δημοσιοποιούνται σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και προς τούτο θα ζητηθεί μέσω των Εκπαιδευτικών, Υπεύθυνη Δήλωση από τους ασκούντες την επιμέλεια των μαθητών και των μαθητριών που δημιούργησαν τα έργα, ότι δέχονται να δημοσιευτεί το έργο του παιδιού, σε ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης (Υπεύθυνη Δήλωση Γονέα [1] & [2]).

Τέλος, τονίζεται ότι η χρήση των υποβληθέντων έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς χωρίς να υπάρξουν έσοδα για τη HELMEPA ή τρίτους.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: