ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Προκήρυξη

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τις Ομάδες της Παιδικής HELMEPA της σχολικής χρονιάς 2023-2024 με θέμα:

«Μην ψαρώνεις! Μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες».

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες μαθητών/-τριών:

1η κατηγορία: Νηπιαγωγεία & Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής

2η κατηγορία: Α’, Β’, Γ’ Τάξεις

3η κατηγορία: Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξεις

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Υπεύθυνο Νέας Γενιάς της HELMEPA, Δημήτρη Καζά, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

HELMEPA

Περγάμου 5, 17121 Νέα Σμύρνη – Αθήνα

Τηλ: 210 9343088, 210 9341233, Φαξ: 210 9353847

Ε: dkazas@helmepa.gr, W: http://www.helmepajunior.gr

Την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι:

  1. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ, Γενική Διευθύντρια HELMEPA
  2. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Επικεφαλής Στρατηγικής & Ανάπτυξης HELMEPA
  3. ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗ ΒΑΛΙΑ, Επικεφαλής Επιστημονικού Τμήματος HELMEPA
  4. ΚΑΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Υπεύθυνος Νέας Γενιάς HELMEPA

Την Επιτροπή Αξιολόγησης των έργων συνθέτουν διακεκριμένες και καταξιωμένες προσωπικότητες στο χώρο της τέχνης και συνεργάτες της HELMEPA.

Παρατίθενται με ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

  1. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Σκιτσογράφος, Δημιουργός του Γλάρου της HELMEPA
  2. ΔΡΟΥΓΚΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, Ζωγράφος
  3. ΛΙΤΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Γλύπτρια & Καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
  4. ΜΑΚΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Ζωγράφος
  5. ΔΡ. ΣΚΟΥΛΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας, ΕΚΠΑ
  6. ΣΟΡΟΓΚΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, Ζωγράφος
  7. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ, Γενική Διευθύντρια HELMEPA
  8. ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΖΑ, Γκαλερίστρια
  9. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Ζωγράφος

Διάρκεια

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από Δευτέρα 8 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου και οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση που βρίσκεται εδώ και να στείλουν φωτογραφία (υψηλής ανάλυσης) του έργου τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση dkazas@helmepa.gr, μέχρι και την 8η Μαρτίου. (Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν κάνει εγγραφή για το πρόγραμμα μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων δεν χρειάζεται να ξανακάνουν)

Βραβεύσεις

Τα έργα θα σταλούν στα Μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης μετά τη λήξη του διαγωνισμού για να επιλέξουν τα 3 που θα βραβευθούν σε κάθε κατηγορία, με βάση τη δημιουργικότητα, την παιδική αυθεντικότητα, τη συνάφεια με το θέμα του διαγωνισμού, την πρωτοτυπία και το αισθητικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση διάκρισης, θα ζητηθεί το πρωτότυπο έργο, ή φωτογραφία του σε υψηλή ανάλυση, εφόσον κριθεί αναγκαίο για τη δημοσιοποίησή του.

Συνολικά θα δοθούν εννέα βραβεία, τρία σε κάθε κατηγορία. Στο καλύτερο έργο κάθε κατηγορίας απονέμεται το Α’ Βραβείο που είναι η εκτύπωσή του σε Αφίσα, στην οποία θα αναφέρεται το Σχολείο, η Τάξη, ο κωδικός της Ομάδας, το ονοματεπώνυμο του/της Εκπαιδευτικού και των παιδιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εφόσον υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/ κηδεμόνων τους. Το Β’ και Γ’ Βραβείο είναι Έπαινος συμμετοχής προς τους Εκπαιδευτικούς και τα παιδιά των Ομάδων. Όλοι οι συμμετέχοντες (Εκπαιδευτικοί και παιδιά) θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα.

Προϋποθέσεις

Τα ζωγραφικά έργα θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτά:

  • Να προέρχονται από Ομάδες της Παιδικής HELMEPA του τρέχοντος σχολικού έτους (2023-2024). Εγγραφές στην Παιδική HELMEPA πραγματοποιούνται εδώ. (Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν κάνει εγγραφή για το πρόγραμμα μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων δεν χρειάζεται να ξανακάνουν)
  • Να είναι ομαδικά με έντονα χρώματα, ζωγραφισμένα σε χαρτί/χαρτόνι ελάχιστης διάστασης Α4 (21 x 29,7 εκ) – κατά προτίμηση χαρτόνι 50 x 70 εκ
  • Να συνοδεύονται από τα στοιχεία: Σχολείο, Τάξη, αριθμός Ομάδας και όνομα Εθελοντή Εκπαιδευτικού και Έντυπο Συγκατάθεσης Εκπαιδευτικού (όχι πάνω στο έργο, να αναφέρονται στο email)

Επιπλέον πληροφορίες

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν έχει οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο, είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/-τριών (Έντυπο συγκατάθεσης γονέα) – (Στείλτε μαζί με το έργο αυτό: Έντυπο συγκατάθεσης Εκπαιδευτικού). Η HELMEPA αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ισχύουν τα αναφερόμενα στον  Ν.  2121/1993  «Πνευματική  ιδιοκτησία,  συγγενικά  δικαιώματα  και  πολιτιστικά θέματα»  [ΦΕΚ  25/Α/04-03-1993],  όπως  ισχύει.  Συγκεκριμένα:  Άρθρο  1  «πνευματική ιδιοκτησία», Άρθρο 3 «περιουσιακό δικαίωμα», Άρθρο 4 «ηθικό δικαίωμα», Άρθρο 12 «μεταβίβαση».

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού προτεινεται να πραγματοποιηθεί εντός του ωρολογίου προγράμματος (Μελέτη περιβάλλοντος, Εικαστικά), χωρίς να επιβαρύνεται όμως η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, αλλά αντίθετα, να εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα πάντα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/ήτριες που θα συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό, θα έχουν την ευκαιρία να τον αξιολογήσουν εδώ.

Τα 9 διακριθέντα έργα θα δημοσιευτούν σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι ασκούντες την επιμέλεια των μαθητών και των μαθητριών που τα δημιούργησαν θα πρέπει να συμπληρώσουν τα παρακάτω έντυπα συγκατάθεσης. Θα εξεταστεί η δυνατότητα να δημοσιευτούν επιπλέον έργα μαθητών σε περίπτωση συναίνεσης των γονέων τους. 

Τέλος, τονίζεται ότι δεν θα προκύψουν έσοδα για τη HELMEPA ή για άλλον φορέα, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ) και ότι η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σημείωση: 

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μόνο στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής, δεν είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιήσουν και επιπλέον δράσεις από το πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA «Η θάλασσα είναι ζωή». Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και δεν υπάρχει κάποια δέσμευση. 

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑