ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Προκήρυξη

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA προκηρύσσει κάθε χρόνο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τις Ομάδες του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA». Το φετινό θέμα θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες μαθητών/-τριών:

1η κατηγορία: Νηπιαγωγεία & Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής

2η κατηγορία: Α’, Β’, Γ’ Τάξεις

3η κατηγορία: Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξεις

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA, Δημήτρη Καζά, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

HELMEPA

Περγάμου 5, 17121 Νέα Σμύρνη – Αθήνα

Τηλ: 210 9343088, 210 9341233, Φαξ: 210 9353847

Ε: helmepajunior@helmepajunior.gr, W: http://www.helmepajunior.gr

Την Επιτροπή Διοργάνωσης Διαγωνισμού αποτελούν οι:

 • Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια HELMEPA
 • Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, Επικεφαλής Στρατηγικής & Ανάπτυξης
 • Δημήτρης Καζάς, στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης HELMEPA

Την Επιτροπή αξιολόγησης των έργων συνθέτουν οι:

 • Σταύρος Γεωργιάδης, σκιτσογράφος/δημιουργός του Γλάρου της HELMEPA
 • Αχιλλέας Δρούγκας, Ζωγράφος
 • Αφροδίτη Λίττη, Γλύπτρια & Καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
 • Μιχάλης Μακρουλάκης, Ζωγράφος
 • Χρήστος Μποκόρος, Ζωγράφος
 • Δρ. Μιχάλης Σκούλλος, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια HELMEPA
 • Αλέκος Φασιανός, Ζωγράφος
 • Μαρίζα Φασιανού, Γκαλερίστρια

Ο Διαγωνισμός θα έχει διάρκεια από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 11 Μαρτίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν φωτογραφία (υψηλής ανάλυσης) του έργου τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Παιδικής HELMEPA (helmepajunior@helmepajunior.gr) μέχρι και την 11η Μαρτίου.

Τα έργα θα σταλούν στα Μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης μετά τη λήξη του Διαγωνισμού για να επιλέξουν τα 3 καλύτερα σε κάθε κατηγορία που θα βραβευθούν, με βάση τη δημιουργικότητα, την παιδική αυθεντικότητα, τη συνάφεια με το θέμα του Διαγωνισμού, την πρωτοτυπία και το αισθητικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση διάκρισης, θα ζητηθεί το πρωτότυπο έργο, ή φωτογραφία του σε υψηλή ανάλυση, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Συνολικά θα δοθούν εννέα βραβεία, τρία σε κάθε κατηγορία. Στο καλύτερο έργο κάθε κατηγορίας απονέμεται το Α’ Βραβείο που είναι η εκτύπωσή του σε Αφίσα, στην οποία θα αναφέρεται το Σχολείο, η Τάξη, ο κωδικός της Ομάδας, το ονοματεπώνυμο του/της Εκπαιδευτικού και των παιδιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εφόσον υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/ κηδεμόνων τους. Το Β’ και Γ’ Βραβείο είναι Έπαινος συμμετοχής προς τους Εκπαιδευτικούς και τα παιδιά των Ομάδων. Όλοι οι συμμετέχοντες (Εκπαιδευτικοί και παιδιά) θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα.

Τα ζωγραφικά έργα θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτά:

 • Να προέρχονται από Ομάδες του Προγράμματος του τρέχοντος σχολικού έτους (2021-2022)
 • Να είναι ομαδικά και με έντονα χρώματα
 • Να συνοδεύονται από τα στοιχεία: Σχολείο, Τάξη, αριθμός Ομάδας και όνομα Εθελοντή Εκπαιδευτικού

Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό δεν έχει οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο, είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/-τριών. Η HELMEPA αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του Διαγωνισμού και διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η διεξαγωγή του Διαγωνισμού προτείνεται να πραγματοποιηθεί εντός του ωρολογίου προγράμματος, κατά τη διάρκεια της ευέλικτης ζώνης ή του μαθήματος των εικαστικών, χωρίς όμως να επιβαρύνεται η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, αλλά αντίθετα να εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα πάντα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/ήτριες που θα συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό, θα έχουν την ευκαιρία να τον αξιολογήσουν: «Αξιολόγηση Διαγωνισμού Ζωγραφικής».

Έχουμε την πρόθεση να δημοσιοποιήσουμε όλα τα έργα σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και να τα εντάξουμε στις επετειακές εκδηλώσεις, δράσεις και ενέργειες για τα 40 χρόνια λειτουργίας της HELMEPA (π.χ. αφίσες, screensavers για οθόνη υπολογιστή, καπελάκια για καθαρισμούς ακτών, Έκθεση κ.λπ). Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν το έργο των μαθητών τους να δημοσιοποιηθεί και να είναι μέρος των εορταστικών ενεργειών, θα πρέπει να μας στείλουν, μαζί με το έργο Υπεύθυνες Δηλώσεις, από τους ασκούντες την επιμέλεια των μαθητών και των μαθητριών που το δημιούργησαν, ότι δέχονται να δημοσιοποιηθεί και να συμπεριληφθεί στις εορταστικές ενέργειες.

 • Γενική Υπεύθυνη Δήλωση
 • Υπεύθυνη Δήλωση Διάκρισης (Α’ Βραβείο)
 • Υπεύθυνη Δήλωση Διάκρισης (Β’ & Γ’ Βραβείο)

Ο Διαγωνισμός δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων, καθώς και με τη διάθεση, δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεως υλικού (έντυπου και μη), που κρίνεται ως διαφημιστικό, προσηλυτιστικό, προπαγανδιστικό ή στρεφόμενο κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

Τέλος, τονίζεται ότι η χρήση των υποβληθέντων έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς χωρίς να υπάρξουν έσοδα για τη HELMEPA ή για άλλον (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ).

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: